sunnuntai 8. elokuuta 2010

Alanyan kaupunki

Alanya sijaitsee aurinkoisen Välimeren äärellä, luonnonkauniilla alueella Taurus-vuorten suojassa ja on suurin Turkin Välimeren rannikon lomakohteista. Alanyassa asuu vakituisesti noin 80 000 -135 000 asukasta, lähteestä riippuen. Aurinkoisia päiviä Alanyassa on vuosittain n. 300 ja vuoden keskilämpötila +23,6 astetta.


Kuten kaikissa Turkin kaupungeissa, pääkatu on nimetty maan edesmenneen presidentin Mustafa Kemal Atatürkin mukaan. Alanyassa Atatürkin patsas sijaitsee pääkadulla, suuren liikenneympyrän läheisyydessä. Atatürkin takana on kaksi pientä lasta, jotka ovat Turkin tulevaisuuden symbolit. Patsaaseen on kirjoitettuna Atatürkin tunnuslause: ”Rauha kotona, rauha maailmassa”.


Kahdeksan kulmainen Punainen torni on Alanyan maamerkki ja yksi suosituimmista nähtävyyksistä. Sulttaani Aladdin Keykubat rakennutti punaisen tornin suojelemaan kaupungin telakkaa, kun hän viiden vuoden taistelun jälkeen valloitti Alanyan vuonna 1226. Torni on 33 metriä korkea ja sisältää viisi kerrosta, alimmassa kerroksessa on usein vaihtuvia näyttelyitä Keykubatin ja Osmanianajoilta.



Damlatasin tippukiviluola löydettiin sattumalta vuonna 1948, kun uutta satamaa rakennettaessa tehtiin alueella räjäytyksiä. Luolassa on lämpöä 22,3 astetta ja kosteuspitoisuus on 98%. Tippukiviluolalla sanotaan olevan astmaa parantava vaikutus ja lääkäriltä on mahdollista saada resepti luolassa hengittämiseen, aamuisin ennen kello kymmentä luola onkin varattuna pariksi tunniksi hengittelijöille.




Unohtumattomat näkymät ovat korkealla Alanyan yläpuollella olevalla vanhalla linnoituksella, joka sijaitsee n. 250 m merenpinnan yläpuolella. Linnoitusta ympäröi kuusi kilometriä pitkä kaupunginmuuri, jossa on 140 pientä tornia. Linnoitukselle johtaa kapea, kiemurteleva tie, jonka varrella on ravintoloita ja kahviloita, joista on uskomattomat näkymät Alanyan kaupunkiin.




Ei kommentteja: